Espolarte - Tengeri emlősök - A tengeri emlősök és az ember

A tengeri emlősök és az ember

Az emberiség és a tengeri emlősök kapcsolata sok évezredes múltra nyúlik vissza. Ez a közös történelem azonban főleg arról szól, hogyan gyilkolta le az ember a fókák, bálnák és delfinek millióit zsírjukért, húsukért, bőrükért, szilájukért, és hogyan juttatott egyes fajokat a kipusztulás peremére vagy azon túlra.

A tengeri emlősök vadászata

Ma már árnyaltabb a kép. Emberek milliói rajonganak ezekért az állatokért, s keresik fel a delfináriumokat, vagy mennek bálnanéző kirándulásokra, hogy találkozhassanak velük. Vannak, akik együtt is úsznak a delfinekkel. Idomított delfineket és fókákat katonai célokra is felhasználnak. Számtalan állat pusztult el szűk állatkerti medencékben, az állatbefogók hálóiban vagy tudományos kísérletek során.

A vadászat ma is folytatódik, bár kisebb hévvel, mint korábban. Japán, Norvégia, Izland bálnavadász-flottái minden évben több száz Minke-bálnát ejtenek el. Kanada atlanti partjainál ma is százezrével gyilkolják az újszülött grönlandi fókákat.

A szándékos vadászattól eltekintve is sok tengeri emlős esik az emberi tevékenység áldozatául. Minden évben sok ezer delfin fullad meg a halászok hálóiban. Floridában sok száz manatiszt gázolnak halálra a motorcsónakok. Rontja a tengeri emlősök életlehetőségeit zsákmányállataik túlzott halászata és a tengerek szennyezése is.