Espolarte - Tengeri emlősök - Cetek - Cephalorhynchus nemzetség

A Cephalorhynchus nemzetség tagjai

A Cephalorhynchus nemzetséghez négy kistestű delfinfaj tartozik: a Commerson-delfin (Cephalorhynchus commersonii), a chilei delfin (Cephalorhynchus eutropia), a Heaviside-delfin (Cephalorhynchus heavisidii) és a Hector-delfin (Cephalorhynchus hectori).


Balról jobbra: Commerson-delfin, chilei delfin, Heaviside-delfin, Hector-delfin

Mind a négy faj a legkisebb cetfélék közé tartozik: méreteik nem érik el az átlagos emberét. Átlagos hosszuk 120—140 cm, súlyuk 40—50 kg; a legnagyobb példányok 165 cm hosszúra és 65 kg súlyúra nőnek meg.

Testük vaskos, orsó alakú, formájuk a barnadelfinekre emlékeztet. Fejük kúp alakú, csőrük nincs. Melluszonyaik kicsik, lekerekítettek. A Commerson- és a Hector-delfinek hátuszonya sajátos, kerek alakú, míg a chilei és a Hevaiside-delfineknek lapos háromszóg alakú hátuszonyuk van. Átlagosan 120, kúp alakú foguk van.

Mind a négy fajnak jellegzetes fekete-fehér mintázata van. A Commerson-delfin feje, farka, uszonyai feketék, testének középső része fehér, de a torkán is van egy fehér folt, a feneke körül pedig egy fekete. A chilei delfinnek egy-egy fehér folt van a torkán, a melluszonyai mögött és a feneke körül, egyébként fekete, s mivel a delfineket általában felülről nézik, az állat teljesen feketének látszik. Emiatt nevezik fekete delfinnek is. A fekete hátú Heaviside-delfinnek a hasa fehér színű, a fehér terület az állat oldalára is felnyúlik. A Hector-delfin háta sötétszürke, hasa fekete, uszonyai feketék, a homlokán nagy, világosszürke folt van. A Commerson-delfin sajátos rajzolata alkalmas lehet a ragadozók, így a kardszárnyú delfin megzavarására, hiszen a test látszólag két különálló részből áll. A Heaviside-delfin rajzolata viszont éppen a kardszárnyú delfinét utánozza; lehet, hogy hasonló okból.

A déli félteke hűvös mérsékelt égövi tengereiben élnek; a partközeli vizeket kedvelik. A chilei delfin Chile déli részének fjordjaiban és a Tűzföld körüli tengerszorosokban található meg. A Commerson-delfin ugyancsak Dél-Amerika legdélebbi részén, Chile és Argentína partjainál, a Tűzföld és a Falkland-szigetek körül gyakori, de állítólag az Indiai-óceánon, a Kerguèlen-szigetek körül is előfordul. A Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia atlanti-óceáni partvidékén, a Cross-fok és a Jóreménység foka között él a Heaviside-delfin. A Hector-delfin élettere Új-Zéland partvidékére korlátozódik.

A Commerson- és a Hector-delfinek barátságos természetűek, a hajókat szívesen követik, sőt a fürdőző emberek társaságát is kedvelik. A Commerson-delfinek gyakran ugranak is. A másik két faj viszont félénk, nehezen figyelhető meg.

Apró halakkal, rákokkal, tintahalakkal táplálkoznak. Többnyire néhány állatból álló csoportokat alkotnak, de a Hector- és a Commerson-delfin esetében láttak már több mint 100 tagú iskolákat is. Az öngyilkosság, szerencsére, nem gyakori közöttük.

A Commerson- és a Hector-delfin viszonylag gyakori, míg a másik két faj ritka. A két dél-amerikai fajt a halászok gyakran megölik azért, hogy húsukat a rákok halászatában csaléteknek használják.

Vissza a tengeri emlősök kezdőoldalára