Espolarte - Feliciano, a kardszárnyú delfin - Kedvenc ételei

Mint ismeretes, mi kardszárnyú delfinek ragadozók vagyunk, sőt a tengerek csúcsragadozóiként tartanak bennünket számon. Emiatt gyilkos bálnaként is emlegetnek minket.

Kérem, hogy a csúcsragadozó kolléga kerülje a gyilkos szó használatát. Ha ő gyilkos, akkor én, a megbízója, bérgyilkost fogadtam fel, azért pedig bőrtön jár.

Én nem is tartom magamat és barátaimat gyilkosnak. Vadász vagyok, és csak azért ölöm meg a rokonszenves állatokat, hogy megehessem őket. Gyilkos az, aki embert ölt. Vagy kardszárnyú delfint. Én soha nem tennék ilyet.

Mint vérbeli utazó, arra törekszem, hogy mindenütt megízleljem a helyi különlegességeket. Ha olyan kikötővároshoz érkezem, ahol van megbízható ember ismerősöm, a helyi étteremből hozatok magamnak egy teljes ételsort a mólóhoz. Kedvelem a japán, az izlandi és az indonéz konyhát, a gyorséttermek kínálatából a McHal's halas szendvicseit, az italok közül az egri bikavért és a kéküveges Orka kólát. Ericának és Olivérnek üzenem, hogy mindig figyelembe veszem a borra vonatkozó illemszabályokat, így például soha nem iszom chilei rizlinget, mert ahhoz - Faludy György szerint - nem lehet megfelelő húsételt választani.

Hosszabb utazásaim során, amikor nemigen van idő vadászni, természetesen jól elvagyok heringgel, tőkehallal és más kommersz eledellel, ami éppen akad. A kedvenc ételeim azonban a fókák. Nagyon kedves állatok, lelkes amatőr balettbemutatókat tartanak, öröm nézni kecses mozgásukat már akkor is, amikor ők még észre sem vettek engem. Amikor üldözőbe veszem őket, minden műúszó tudományukat bevetve próbálnak menekülni előlem, majd egy jól elhelyezett harapásra engedelmesen élettelen ronggyá változnak. Nemrégiben például a képen nyíllal jelölt fókahölgy is így járt.

A fókák igen praktikus jószágok, mert egyadagos és 2-4 adagos kiszerelésben egyaránt megtalálhatók. Karátsonkor, amikor együtt az egész rokonság, leölünk egy elefántfókát, amivel az egész karátsoni menü meg van oldva. A fókák kiválóan alkalmazhatók futball-labdaként is, és ha kipukkadtak, még mindig meg lehet őket enni. Tavaly a foci VB során meglepődve láttam, hogy a játékosok a meccs után nem ették meg az elhasznált labdát. Micsoda pazarlás!

A fókák között van egy nagyon jó barátom, az izlandi Isafjördhurban élő Olivér. Látogasd meg őt is!

Itt pedig átélheted egy hihetetlenül bátor kisfóka kalandjait!

Kedvelem a delfineket is, mert ők nemcsak úszó-, hanem műugró tudományukat is szívesen bemutatják. Sajnos, futball-labdának a gömbölydedebb fókákkal ellentétben nem alkalmasak. Kedvencem az egyadagos kiszerelésben elérhető homokóra-delfin; ha meglátom vidáman ugráló csapataikat, soha nem tudom megállni, hogy egyet el ne kapjak közülük.

A többadagos palackorrú és gömbölyűfejű delfinekre nem szoktam vadászni, mert ennyire barátságos és értelmes jószágokat még én is sajnálnék elpusztítani. Van egy gömbölyűfejű barátom, Martin Morvendsen. Volt korábban egy palackorrú barátom is, nagyon művelt, jól ismerte történelmünket, sok szórakoztató logikai rejtvényt ismert, sokat énekeltünk is együtt. Gungónak hívták. Azután egyszer távoli rokonok jöttek vendégségbe, és nem volt mivel megkínálni őket...


Töltsd le Espolarte és Gungo képét háttérképnek!
Itt olvasható Gungo története.

A bálnavadászat ősidők óta népünk egyik kedvelt foglalkozása volt. Az International Whaling Commission nemzetközi moratóriumot vezetett be a bálnavadászatra; mivel azonban minket nem vettek fel a vadászati tilalom alá eső fajok közé, mi sem csatlakoztunk az egyezményhez. Én is sikeresen letettem a gyakorlati bálnavadász-vizsgát, de azóta egyszer sem támadtam bálnára. Macerás. A vizsgabálna először is agyoncsapta az egyik vizsgázót a farkával; azután, amikor végre kivégeztük a bálnát, nem tudtuk eldönteni, melyikünké volt a halálos harapás, úgyhogy végül a vizsgabiztos ette meg a nyelvet; azután mindenki rosszul lett a rengeteg evéstől, én is kiorkádtam majdnem mindent; azután mindenkinek a hűtőládáját teletömtük hússal, ami még tavasszal is ott állt, mert hónapokig rá se tudtunk nézni a bálnahúsra. Ha nagyon megkívánom a bálnanyelvet, a norvég vadászoktól mindig tudok vásárolni.

Embereket nem eszünk. Az imázsközpontunk szerint ez rombolná a delfinekről évezredek alatt kialakult kedvező képet. A gömbölyűfejűek szokták javasolni az UWW éves ülésén, hogy a feröerieket vegyék ki a védelem hatálya alól; mások szerint a norvégokra és a japánokra való vadászatot kellene lehetővé tenni. Mi, kardszárnyúak, ezt nem támogatjuk.

Hiányolom az élelmiszerek közül a kardhalat. Amikor ösztöndíjasként Portugáliába készültem, jeles professzorom többször is felhívta rá a figyelmemet, feltétlenül kóstoljam meg. Én azonban ezt elmulasztottam. Kérlek, számolj be kardhalakkal kapcsolatos gasztronómiai élményeidről is.

"Kívánjátok-é e kardhal István rendelését fogadni?"

Miért nem hallgattál István professzor úrra? Sokat veszítettél. Egyébként tudok egy izgalmas történetet egy ámbrás cet, egy kardhal és két kardszárnyú delfin élet-halál-kampfjáról, de nem másolom ide, mert szomorú. Csak az vigasztalhat, hogy ez a történet nem igaz. Olvasható Jékely Endre: Fogakkal és karmokkal c. művében. További ajánlott olvasmány Hemingway Az őreg halász és a tenger c. Nobel-díjas alkotása, valamint egy saját élményem leírása.

Vissza a bemutatkozáshoz