Espolarte - Feliciano, a kardszárnyú delfin - Bezerédy Imre története - Jó befejezés

Bezerédy Imrének.

Kegyelmet kapott Sigurdur Sigurjonsson is. De sohasem tért vissza hazájába: Mezőzomboron telepedett le, és mészárszéket nyitott.

A kiváló delfin ezek után a Bodrogon, a Tiszán és a Dunán leúszva visszatért a tengerbe. Társai már a Kilijai-Duna kijáratánál hősnek kijáró tisztelettel fogadták.

Bezerédy elvette feleségül ifjúkori szerelmét, Varannai Franciskát. A lakodalomra Rákóczi is hivatalos volt, de táviratban kimentette magát. Küldött viszont egy hűtőkamionnyi pisztrángot és egy tartálykocsi tokaji aszút.

Néhány évvel később Rákóczi visszavonult a politikai élettől, és tengerparti szülővárosába, Rodostóba költözött. Bezerédy Imre és felesége minden évben meglátogatták. Ilyenkor Rákóczi kiült a mólóra, és hosszan beszélgetett kedvenc delfinjével. Idővel maga is megtanulta a delfinek nyelvét.

1735-ben meghalt Rákóczi Ferenc. Híven utolsó akaratához, holttestét zsákba varrva a Márvány-tengerbe dobták. Senki sem látta, amikor Bezerédy Imre és legidősebb fia hátukra vették a zsákot, és elvitték egészen az Atlanti-óceánig. Ott hagyták a tenger fenekére süllyedni. II. Rákóczi Ferenc a Nagy-Meteor-táblahegy tetején nyugszik. Az 1906-ban a kassai dómban eltemetett csontokat egy szlovák szobrászművész készítette kőből.

Amikor Bezerédy Imre halálát érezte közeledni, elbúcsúzott feleségétől és kilenc gyermekétől, majd elment a Nagy-Meteor-táblahegy fölé, és ott várta be a véget. Azóta ő is ott nyugszik a fejedelem mellett.