Espolarte - Tengeri emlősök - Úszólábúak - Rendszertan

Az úszólábúak rendszertana

Az úszólábúak, közkeletű nevükön fókák, az emlősök (Mammalia) osztályán belül a ragadozók (Carnivora rendjébe tartoznak, tehát közeli rokonaik a kutyaféléknek, a macskaféléknek, a medvéknek és a menyétféléknek.

A ma élő úszólábúak között három család különböztethető meg: a fókafélék (valódi fókák, Phocidae), a fülesfókafélék (Otariidae) és a rozmárfélék (Odobenidae) családja.

A fülesfókák a valódi fókáknál kevésbé alkalmazkodtak a vízi életmódhoz. Mint nevük is mutatja, van fülkagylójuk; uszonyaik nagyok és erősek, hátsó uszonyaikat maguk alá tudják hajlítani, így a szárazföldön más tisztességes állathoz hasonlóan négy lábon járhatnak; a hímek heréi a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkednek el. A hímek sokkal nagyobbak és erősebb testalkatúak, mint a nőstények. Ebbe a családba tartoznak a medvefókák és az oroszlánfókák. A két csoport közti különbségtétel gyakorlati jellegű: a medvefókáknak értékes prémjük van, míg az oroszlánfókák bőre, szerencséjükre, nem értékes.

A rozmárfélék családjába egyetlen ma élő faj tartozik, a rozmár.

A valódi fókáknak nincs fülkagylójuk. A hímek heréi a hasüregen belül vannak. Ezek a jellegek a közegellenállást csökkentve a gyors úszást segítik. Mellső uszonyaik kicsik, a hátsó uszonyokat nem tudják maguk alá hajlítani, így a szárazföldön nagyon ügyetlenül mozognak. A családon belül elkülönítik a phocine és a monachine fókákat.

Az úszólábúak ma élő nemzetségeit és fajait az alábbi lista sorolja fel.