Espolarte - Utazás - Nagy-Britannia

Nagy-Britannia

(Egyesült Királyság)

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

Hivatalos név:Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Angolul: United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Terület:244.820 km²
Lakosság:63 millió fő
Legmagasabb hegy:Ben Nevis (1343 m)
Legfontosabb folyók:Temze (Thames), Severn
Államforma:alkotmányos monarchia
Főváros:London
Közigazgatási beosztás:4 alkotmányos rész (Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország)
Hivatalos nyelv:nincs, a közigazgatásban általánosan használják az angolt, Skóciában a skót-gael, Walesben a walesi nyelvet is
Népek:angol 72%, skót 8%, ír 4%, walesi 2%, egyéb 14%
Vallások:keresztény 72%, muszlim 3%, egyéb 2%, ismeretlen és vallástalan 23%
Részletesebb adatok

Az Egyesült Királyság Európa nyugati peremén, a Brit-szigeteken fekszik. Partjait számtalan öböl és kisebb-nagyobb sziget tagolja. A brit fősziget északi és nyugati részén, Skóciában, Walesben és Észak-Angliában szerény magasságú, ám látványos formákban bővelkedő hegyvonulatok emelkednek; az ország legmagasabb csúcsa a skóciai Ben Nevis (1343 m). Anglia középső és déli része nagyobbrészt síkság és alacsony dombság. Az Egyesült Királysághoz tartozik az Ír-sziget északi része is.

Nagy-Britanniához tartozik továbbá négy teljes belső önkormányzattal rendelkező terület (Alderney, Guernsey és tartozékai, Jersey, Man-sziget), valamint 14 tengerentúli terület (Akrotiri és Dhekelia, Anguilla, Bermuda, a Brit antarktiszi terület, a Brit Indiai-óceáni terület, a Brit Virgin-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek, a Falkland-szigetek, Gibraltár, a Kajmán-szigetek, Montserrat, a Pitcairn-szigetek, Szent Ilona, a Turks- és Caicos-szigetek).

A Brit-szigeteket az ókorban kelta népek lakták. A Kr. u. 1. században Angliát a rómaiak hódították meg. A 6. században a szigetek legnagyobb részére germán törzsek vándoroltak be, sok kis állam alakult ki, amelyek a 9. századtól kezdtek egyesülni. A 6.–7. századtól terjedt el a kereszténység. 1066-ban Hódító Vilmos normann herceg egész Angliát elfoglalta; a brit trónon mindmáig az ő utódai ülnek. 1282-ben I. Edvárd meghódította Walest is. Ezzel szemben a Franciaország meghódítására irányuló háborúk végül kudarccal végződtek. 1541-ben Írország is az angol király uralma alá került, majd 1603-ban Anglia és az addig önálló Skócia perszonálunióban egyesült. A 16. század végétől brit gyarmatok alakultak Észak-Amerikában is. 1640–1660 között Oliver Cromwell vezetésével polgári forradalom játszódott le. Kialakult a polgári társadalom, a hatalom a királytól a parlamenthez került át. Anglia a világ legerősebb hatalmává vált. 1707-ben egyesült az angol és a skót korona (innen származik az Egyesült Királyság elnevezés), majd 1800-ban Írország is hivatalosan a korona része lett. A 18. század végére Anglia elvesztette észak-amerikai gyarmatainak nagy részét. A 19. század elején Nagy-Britannia visszaverte Napóleon támadásait, majd a következő évtizedekben új, Ázsia és Afrika nagy részére kiterjedő gyarmatbirodalmat épített ki. Az I. világháborúban Nagy-Britannia az antant vezető hatalmaként vett részt, s a háborút a győztesek között fejezte be. A II. világháborúban sikerült visszaverni Németország támadását, s Nagy-Britannia ismét a győztesek közé került. A birodalom viszont szétesett: 1921-ben függetlenné vált Írország, 1947-ben India és Pakisztán, majd a következő két évtizedben a többi ázsiai és afrikai gyarmat. Nagy-Britannia 1949-ben a NATO alapító tagja lett, majd 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődjéhez. Ma az ország a világ egyik vezető gazdasági hatalma, fejlett, demokratikus jóléti állam.

Az edinburghi St. Giles-székesegyház

Az Egyesült Királyság a turisták gyakori úticélja. London a látnivalók kimeríthetetlen változatosságát nyújtja az utazó számára. Az ország kiemelkedő építészeti emlékei közé tartozik Stonehenge kő-köre, Canterbury, Lincoln, Salisbury székesegyháza, Chester és York történelmi belvárosa, Cambridge és Oxford egyetemei, Skócia várkastélyai. A gyalogtúrázókat Anglia szelíd vidéki tájai, Snowdonia és a Skót-felföld mogorva hegyláncai várják. Skócia fjordjaiban könnyen delfinekkel is találkozhatunk. Aki pedig valami igazán eldugott heylre vágyik, az felkeresheti az Orkney- és a Shetland-szigeteket, vagy Skye-t és Mullt.

Képek SkóciárólEdinburghSkyeSkót-felföldStirling

Képek GibraltárrólDelfinek a Gibraltári-szorosban

Képek régi brit gépkocsikról: Austin - Bentley


Webáruházunk ajánlata a Nagy-Britanniába utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Nagy-Britannia a 12. helyen áll.