Espolarte - Utazás - Japán

Japán

Hivatalos név:Japán
Japánul: Nippon-koku
Terület:377.873 km²
Lakosság:127 millió fő
Legmagasabb hegy:Fuji-san (3776 m)
Legfontosabb folyók:Shinano-gawa, Tone-gawa
Államforma:alkotmányos monarchia
Államfő:Akihito császár (1989-től)
Főváros:Tokió (Tōkyō)
Közigazgatási beosztás:47 prefektúra (ken)
Hivatalos nyelv:japán
Népek:japán 99%, egyéb 1%
Vallások:a lakosság többsége a sintóista és a buddhista vallást is követi

Japán szigetország Ázsia keleti részén, a Csendes-óceán és a Japán- (Keleti-) tenger, valamint a Kelet-kínai-tenger között. Legnagyobb szigetei északról dél felé Hokkaidō, Honshū, Shikoku és Kyūshū; délnyugaton az ország az apró Ryūkyū-szigetek több ezer km hosszú láncolatában folytatódik. Japán a Föld tektonikai szempontból egyik legaktívabb övezetében fekszik, ezért gyakoriak a földrengések, és sok a napjainkban is aktív vulkán. Területének legnagyobb része hegyvidék, amelyet tektonikus árkok tagolnak. Legmagasabb csúcsa Honshū szigetén a Fuji-san, egy jelenkori vulkán, amely legutóbb 1707-ben tört ki. Legnagyobb átlagmagasságú hegysége a Japán-Alpok.

A Fuji-san

Japán az őskőkor óta lakott. A legenda szerint az első japán uralkodó, Jimmu, a Kr. e. 7. században élt; a történészek szerint viszont a japán államiság csak a Kr. u. 3. századig nyúlik vissza. A Kofun-korban (250–538) még több állam létezett a szigeteken. Az Asuka-korban (538–710) a legerősebb állam, Yamato, a teljes szigetcsoportra kiterjesztette uralmát; ezzel létrejött a japán császárság. A Nara-kor (710–794) és a Heian-kor (794–1185) volt a klasszikus japán kultúra virágkora. A Kamakura-korban (1185–1333) kezdődött a japán "középkor", amikor a császárok hatalma jelképessé vált, és a tényleges hatalmat a sógun gyakorolta. 1333-ban a császár visszaszerezte az uralmat, de 1336-ban a sógun elűzte őt. A 16. században a rivális hadurak közti háborúk színterévé vált az ország. 1603-ban Tokugawa Ieyasu sógunnak sikerült egyesítenie az országot; ezt követően 1868-ig az ő utódaié volt a tényleges hatalom. 1868-ban azután Meiji császár a saját kezébe vette az ügyeket, nekilátott az ország modernizálásának, és Japánt katonailag is erős birodalommá tette. A 20. század elején Japán sikeres háborúkat vívott Oroszország és Kína ellen, megszerezte Tajvant, Koreát, Mandzsuria egy részét, és különféle csendes-óceáni szigeteket. 1937-ben Japán megtámadta Kínát, majd 1941-ben az Egyesült Államokat. Hódításai 1945-ben csúfos vereséggel értek véget. A háború után Japán békés, demokratikus országgá vált, s az 1960-as évek óta a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalma.

Japánba a nagy távolság és az ottani magas árak miatt sajnos csak kevés hazai turista látogat el, pedig változatos tájai, vad vulkáni vidékei, meleg vizű forrásai, nagyvárosainak nyüzsgő forgataga, Kyoto, Nara, Nikko műemlékei, a különleges japán konyha, a látvános küzdősportok mind-mind megérdemlik a figyelmet.

Japán települések GPS-koordinátái
Webáruházunk ajánlata a Japánba utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Japán a 32. helyen áll.