Espolarte - Utazás - Magyarország

Magyarország

Magyar Köztársaság

Hivatalos név:Magyar Köztársaság
Terület:93.030 km²
Lakosság:10 millió fő
Legmagasabb hegy:Kékes (1015 m)
Legfontosabb folyók:Duna, Tisza
Államforma:parlamentáris köztársaság
Főváros:Budapest
Közigazgatási beosztás:19 megye és a főváros
Hivatalos nyelv:magyar
Népek:magyar 90%, cigány 5%, német 2%, egyéb 3%
Vallások:római katolikus 50%, református 16%, evangélikus 3%, egyéb 3%, vallástalan 28%
Részletesebb adatok

Legkedvesebb országunk Európa közepén fekszik. Domborzata síksági és középhegységi jellegű. Legnagyobb folyója a Duna, amely csaknem középen szeli át az országot. A Dunától keletre terül el a majdnem teljesen sík Alföld. Tőle északra húzódik az Északi-középhegység vulkáni és mészkőhegységekből álló vonulata; itt van az ország legmagasabb pontja, a Kékes (1015 m) is. A Dunántúl tengelyében az alacsonyabb Dunántúli-középhegység emelkedik (Pilis-tető 756 m); tőle délre a Dunántúli-dombság, északra a Kisalföld terül el. Az ország területébe benyúlnak az Alpok legkeletibb vonulatai (Írott-kő 882 m).

Az aggteleki Baradla-barlang bejárata

A mai Magyarország nyugati fele Kr. e. 9-től a 4. századig Pannonia néven a Római Birodalom része volt. A birodalom összeomlása után a Kárpát-medencét többek között hunok, gepidák, avarok lakták. A finnugor eredetű magyarok a 9. század végén foglalták el a medencét. Vezérük Árpád volt; utána 1301-ig az ő leszármazottai uralkodtak. A 10. század végén a magyarok keresztény hitre tértek. 1000-ben a pápa Magyarországot mint keresztény királyságot ismerte el. 1241-ben az országot súlyos mongol támadás érte. Az Árpád-ház kihalását a különféle dinasztiákhoz (Anjou, Luxemburgi, Jagelló, Habsburg, Hunyadi) tartozó választott királyok kora követte. 1526-ban a törökök Mohácsnál súlyos csapást mértek a magyar seregekre, és elfoglalták az ország középső részét. Az északnyugati részt a Habsburg-dinasztia hajtotta uralma alá, míg keleten megalakult a magyar vezetésű Erdélyi Fejedelemség. Hosszas háborúskodás után a 17. század végén a Kárpát-medence egésze a Habsburgok uralma alá került. 1703–1711 között a magyarok Rákóczi Ferenc vezetésével kísérletet tettek az ország függetlenségének kivívására. 1848-ban polgári forradalom zajlott le, amelyet újabb szabadságharc követett — ismét hiába. 1867-ben a magyarok és az osztrákok kiegyezésével létrejött a névlegesen két egyenrangú fél szövetségének tekintett Osztrák—Magyar Monarchia. Az I. világháborúban a Monarchia Németország szövetségeseként vett részt. A vereség után az osztrák birodalom széthullott, megvalósult a magyar függetlenség, de azon az áron, hogy a történelmi Magyarország kétharmada, magyarlakta területeket is beleértve, a szomszédos államokhoz került. A maygar politika központi kérdése az elveszett területek visszaszerzése lett. Egy részüket sikerült is visszaszerezni, de ennek is megvolt az ára: Magyarország Németország szövetségese lett, kitartva Hitler mellett a végső vereségig. 1945-ben a Szovjetunió szállta meg Magyarországot. Kommunista diktatúrát vezettek be, amely ellen 1956-ban a magyarok sikertelenül keltek fel. Később a diktatúra fokozatosan enyhült. 1989–1991-ben békés demokratikus átmenet ment végbe. Magyarországot 1999-ben bevették a NATO-ba, majd 2004-ben az Európai Unióba is.

Ha ezt az oldalt olvasod, bizonyára jól ismered Magyarországot — de minden bizonnyal vannak olyan részei is, ahol még nem jártál. Menj, és látogasd meg újra a budai várat, Szentendre, Győr, Sopron, Veszprém, Pécs, Eger történelmi belvárosát, az esztergomi székesegyházat, Visegrád, Siklós, Diósgyőr, Sárospatak várát. Mártózz meg a számtalan termálfürdő egyikében. Barangold be a Bükk, a Zemplé,ni-hegység, a Börzsöny, a Bakony erdőségeit, Aggtelek barlangjait. Figyeld meg a Kis-Balaton vagy a Velencei-tó madárvilágát. Jó utazást kívánunk!

Látnivalók

Magyarország megyéi
Esztergom - Miskolc - Szentendre

Képek

Képek Magyarországról
Budapest - I. kerület - V. kerület
Baranya megye - Pécs - Siklós
Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Miskolc - Diósgyőri vár - Gömör-Tornai-karszt - Tokaj
Győr-Moson-Sopron megye - Sopron
Heves megye - Eger - Bükk - Szilvásvárad
Tolna megye - Dunaföldvár
Esztergom - Szentendre - Szentendrei skanzen - Szolnok - Vác

Letölthető térképek

Magyarország - Budai várnegyed - Miskolc


Webáruházunk ajánlata a Magyarországon belül utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Magyarország az 1. helyen áll.

Webáruházunk vásárlóinak földrajzi eloszlása