Espolarte - Utazás - Németország

Németország

Német Szövetségi Köztársaság

Hivatalos név:Német Szövetségi Köztársaság
Németül: Bundesrepublik Deutschland
Terület:357.050 km²
Lakosság:82 millió fő
Legmagasabb hegy:Zugspitze (2963 m)
Legfontosabb folyók:Rajna (Rhein), Duna (Donau), Elba (Elbe)
Államforma:parlamentáris szövetségi köztársaság
Főváros:Berlin
Közigazgatási beosztás:16 szövetségi állam (Bundesland)
Hivatalos nyelv:német; elismert kisebbségi nyelvek az alnémet, a cigány, a dán, a fríz, a szorb
Népek:német 91%, török 2%, egyéb 7%
Vallások:evangélikus 31%, római katolikus 31%, ortodox 2%, muszlim 4%, egyéb és vallástalan 32%
Részletes adatok

A Német Szövetségi Köztársaság Közép-Európa legnagyobb országa. Déli határa mentén az Északi-Mészkő-Alpok vonulata emelkedik (Zugspitze 2962 m). Az ország déli és középső harmadát a Német-középhegység rögei foglalják el: a Fekete-erdő (1493 m), a Sváb- és a Frank-Alb, a Rajnai-palahegység, a Türingiai-erdő, a cseh határ mentén a Cseh-erdő és az Érchegység. Északi része síkság. Tengerpartját számos sziget tagolja (Fríz-szigetek, Helgoland, Rügen).

A mai Németországot az ókorban germán törzsek lakták. A római hódítás csak a Duna és a Rajna vidékére terjedt ki. A népvándorlás korában a germánok fontos szerepet vállaltak a Nyugatrómai Birodalom megdöntésében. A germán törzsek Nyugat-Európa legnagyobb részét meghódították; a 8. században létrejött a Frank Birodalom. Ez hamarosan részekre szakadt; keleti részén 962-ben alakult meg a Német-római Birodalom, amely a mai Németországon kívül a mai Belgium, Hollandia, Svájc, Ausztria és Észak-Olaszország területére is kiterjedt. A 13. században a birodalom kelet felé terjeszkedett, uralma alá vonva Csehországot, Sziléziát, a Balti-tenger partvidékét. Ebben az időben indult meg a birodalom széttöredezése: az egyes részfejedelemségek megerősödtek, a császár hatalma csökkent. A 16. században megindult a reformáció. 1618 és 1648 között a birodalmat a protestáns és katolikus fejedelemségek közötti harmincéves háború pusztította; az ezt lezáró vesztfáliai békével a császár hatalma névlegessé vált, a fejedelemségek gyakorlatilag önálló államok lettek. Napóleon támadása nyomán 1806-ban végleg megszűnt a birodalom. 1866-ban Poroszország és Ausztria háborút vívott a német államok fölötti uralomért; a porosz győzelem nyomán 1871-ben megalakult a Német Császárság, amelynek Ausztria és Csehország már nem volt része. Németország Afrikában és a Csendes-óceán térségében több gyarmatra is szert tett. Az I. világháborúban Németország a központi hatalmak egyikeként vereséget szenvedett, elveszítve Elzászt, Lotharingiát és egyes keleti területeit. A császárság megbukott, Weimarban kikiáltották a köztársaságot. A demokrácia nem tudott megszilárdulni, különféle puccsok követték egymást, végül 1933-ban Hitler vette át a hatalmat. Kegyetlen diktatúrát hozott létre, harc nélkül megszerezte Ausztriát és Csehországot, majd 1939-ben kirobbantotta a II. világháborút. Ebben Németország uralma alá vonta Lengyelországot, a Benelux államokat, Norvégiát, Franciaországot, a Balkánt és Oroszország egy részét, végül azonban 1945-re teljes vereséget szenvedett. Keleti részét Lengyelországhoz és a Szovjetunióhoz csatolták, középső részén megalakult a szocialista Német Demokratikus Köztársaság, nyugaton pedig a demokratikus Német Szövetségi Köztársaság. Utóbbi 1955-ben csatlakozott a NATO-hoz, 1957-ben pedig az Európai Gazdasági Közösség alapító tagja lett. A két német állam 1990-ben egyesülhetett. Azóta az egyesült Németország a világbékére veszélyt nem jelentő, demokratikus jogállam, a világgazdaság egyik főszereplője, fejlett jóléti állam.

A stralsundi oceanográfiai múzeum

Németország változatos látnivalókkal várja az utazókat. Városai közül kiemelkedik a műemlékekben gazdag München, Köln, a jelképekben gazdag Berlin, a futurisztikus Frankfurt. Legszebb műemlékei közé tartoznak a Rajna menti katedrálisok, Neuschwanstein mesebeli várkastélya. A túrázni szeretők felkereshetik a Bajor-Alpok csúcsait, a Fekete-erdőt, az Elba völgyének homokkőszikláit; a tengeri fürdőzésre vágyók viszont sajnos fázni fognak.

Németország letölthető térképe

Képek NémetországrólBerlinFrankfurt am MainLimburg an der LahnMainzSchwerinStralsundWiesbaden

Tengeri emlősök Németországban

Régi német autók: Audi - Mercedes-Benz - Opel - Volkswagen - Keletnémet autók


Webáruházunk ajánlata a Németországba utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Németország a 11. helyen áll.