Espolarte - Utazás - Olaszország

Olaszország

Olasz Köztársaság

Hivatalos név:Olasz Köztársaság
Olaszul: Repubblica Italiana
Terület:301.338 km²
Lakosság:60 millió f
Legmagasabb hegy:Monte Bianco (Mont Blanc, 4807 m)
Legfontosabb folyók:Pó (Po), Adige, Tevere
Államforma:parlamentáris köztársaság
Fváros:Róma (Roma)
Közigazgatási beosztás:20 régió (regione), ebbl 5 autonóm régió
Hivatalos nyelv:olasz; Valle d'Aostában a francia, Trentino-Alto Adigében a német is
Népek:olasz 92%, szárd 3%, egyéb 5%
Vallások:római katolikus 87%, egyéb keresztény 3%, muszlim 2%, egyéb és vallástalan 8%
Részletes adatok

Itália Európa legváltozatosabb felszín országa. Északi részén emelkednek az Alpok vonulatai, nyugaton 4000 m fölötti eljegesedett csúcsokkal; az olasz-francia határon magasodik Európa legmagasabb csúcsa, a Mont Blanc (4807 m). Keletebbre az alacsonyabb, de annál látványosabb Dolomitok emelkednek. Az Alpoktól délre a Pó folyó tágas síksága terül el. Az ország legnagyobb tájegysége az olasz "csizma", az Appennini-félsziget, tengelyében a főként mészkőből felépülő Appenninek hegyláncával (Corno Grande 2914 m). Az Appenninek nyugati oldalán fiatal vulkánok emelkednek, köztük a ma csak szunnyadó Vezúv. Szicília szigetén tovább folytatódnak az Appenninek vonulatai, tőlük délre pedig Európa legnagyobb vulkánja, a ma is aktív Etna (3340 m) magasodik. Az ország másik nagy szigete a változatos felépítés, hegyvidéki Szardínia. Olaszországhoz számos apróbb sziget is tartozik, köztük Elba, a festői szépség Capri, a vulkanikus Lipari-szigetek és az Afrika partjaihoz közel fekvő Lampedusa.

A Monte Pelmo a Dolomitokban

Itáliát az ókorban változatos népcsoportok lakták, köztük latinok és má italicus népek, kelták, etruszkok, sicanusok. A görögök a Kr. e. 8. századtól kezdve városokat alapítottak Szicíliában és Dél-Itáliában. A latinok városát, Rómát a legenda szerint Kr. e. 753-ban (a valóságban valószínleg még régebben) alapították. A Kr. e. 3. századra Róma uralma alá vonta egész Itáliát, majd a Kr. u. 1. századra a Földközi-tenger teljes medencéjét. A Római Birodalom a 3. században hanyatlásnak indult; 395-ben végérvényesen két részre vált, s Itália a Nyugat-Római Birodalom része lett. Ezt a birodalmat 476-ban a germánok támadása döntötte meg. 493-ban létrejött a Ravenna központú Keleti Gót Királyság, majd 554-ben Bizánc hódította meg Itáliát. 568-tól Észak-Itália a Langobard Királysághoz, Dél-Itália Bizánchoz tartozott. 756-ban Róma térsége a pápa fennhatósága alá került; ez idő tájt lett önálló állam Velence is. 774-ben Észak- és Közép-Itáliát a frankok foglalták el, s 800-ban Nagy Károly római császárrá koronáztatta magát. A Frank Birodalom a 9. században részekre szakadt, itáliai területein megalakult az Itáliai Királyság, mely 962-ben a Német-Római Birodalom része lett. A 9.-11. században Szicília arab uralom alatt állt; később a Szicíliai és a Nápolyi Királyság osztozott Dél-Itálián. A német-római területeken egymással vetélkedő városállamok sokasága jött létre. A 15. században élte virágkorát Észak- és Közép-Itáliában a reneszánsz kultúra. 1494 és 1559 között több háború dúlt Itália birtoklásáért; ennek nyomán Itália nagy része spanyol uralom alá került, de Velence, Toscana, a Pápai Állam és több kisebb városállam megőrizte önállóságát. A spanyol örökösödési háború nyomán 1713-ban Itália az osztrák Habsburgok befolyása alá került. 1735-ben Spanyolország visszaszerezte Dél-Itáliát és Szicíliát. 1796-ban Napóleon hajtotta uralma alá a félszigetet. Napóleon bukása után Itália ismét sok kis államra oszlott. Ebben az időben jelentkezett az olasz egyesítésre irányuló mozgalom. Az 1860-as években végül a Szavoja-ház uralma alatt lérejött az egységes Olasz Királyság, amely a következő évtizedekben alkotmányos monarchiaként fejlődött tovább. Ekkor lett olasz gyarmat Eritrea, valamint a mai Líbia és Szomália egy része. Az első világháborúban Olaszország az antanthatalmak oldalán vett részt, és az Osztrák-Magyar Monarchiától sikerült megszereznie Dél-Tirolt, Triesztet és Isztriát. 1922-ben Mussolini fasiszta pártja jutott hatalomra. 1936-ban elfoglalták Abesszíniát (Etiópia), 1939-ben Albániát. A második világháborúban az ország Németország szövetségese volt. A vereség után kikiáltották a köztársaságot, Olaszország a demokrácia útjára lépett. Alapító tagja a NATO-nak és az Európai Unió elődszervezeteinek; a világ egyik vezető gazdasági hatalma, fejlett demokratikus jogállam.

Itália a turisták legkedveltebb úticéljai közé tartozik. Történelmi, művészeti emlékei minden más országénál változatosabbak; 48 világörökségi helyszín van itt. Szicíliában, Dél-Itáliában görög emlékeket láthatunk; Rómában megcsodálhatjuk a római birodalom emlékeit, a Colosseumot, a Forumot, vagy elzarándokolhatunk a Szent Péter-templomba; az ország hemzseg a rejtelmes középkori városkáktól; Toscanában Firenze, Pisa, Lucca, Siena csodás épületeiben gyönyörködhetünk; az Adriai-tenger partján ott van a vízre épült Velence. Az Alpokban, az Appenninekben minden túrázó és hegymászó megtalálja a neki rendelt hegyet; aki vad természeti szépségekre vágyik, az gleccsereket és működő vulkánokat láthat; aki fürödni, vitorlázni, napozni szeretne, azt Itália több ezer kilométernyi tengerparttal, valamint számos izgalmas tóval várja.


Olaszország letölthet térképe

Közigazgatási beosztás

Képek Olaszországról
Dél-Tirol - Bolzano (Bosen) - Bressanone (Brixen) - Brunico (Bruneck) - Dolomitok - Merano (Meran) - Pragsi-Dolomitok - Sella
Liguria - Cinque Terre - Genova - Savona
Lombardia - Cremona - Mantova - Salò
Piemonte - Casale Monferrato - Susa - Torino
Puglia - Alberobello - Locorotondo - Taranto
Szicília - Etna - Gola d'Alcántara - Milazzo - Stromboli
Toscana - Massa Marittima - Pisa - Volterra
Valle d'Aosta
Veneto - Falzarego-hágó - Montagnana - Tofane
Caserta - Cassino - Gran Sasso d'Italia - Narni - Orvieto - Piacenza - Presanella - Trento

Képek régi Fiat gépkocsikról


Webáruházunk ajánlata az Olaszországba utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Olaszország a 3. helyen áll.