Espolarte - Utazások, fényképek - Spanyolország - Madrid tartomány

Madrid autonóm tartomány

Madrid autonóm tartomány Spanyolország középső részén terül el. Területe 8028 km², lakosainak száma 5,8 millió. Székhelye, egyben az ország fővárosa, Madrid.

A tartomány nagyobb része 600—800 m tengerszint feletti magasságú fennsík, az Új-kasztíliai-medence része. Északnyugati részén a gránitból és metamorf kőzetekből álló Kasztíliai-választóhegység vonulata húzódik. Legmagasabb csúcsa a Peñalara (2430 m) a Guadarrama-hegységben. Fő folyója a Tajo (a tartomány déli határán). Madridban az éves csapadék 560 mm, a júliusi középhőmérséklet 24 fok, a januári 4,5 fok.

Látnivalók

Madrid, 3,2 millió lakos. 1561-ben II. Fülöp tette az ország fővárosává.

A Cervantes-emlékmű Don Quijote és Sancho Panza szobrával

Vera a következőket írja Madrid megközelítéséről:
Felhívom a figyelmet arra, hogy az új (és gyönyörű) Termanial 4-n a gép megtalálása sok időt igényel: a Terminal 2-ről busz visz a Terminal 4-hez. Ott van útlevél- és csomag (biztzonsági) ellenőrzés, majd még legalább 20 perc!!! mert le kell menni 3 szintet mozgólépcsőn vagy liften, ott egy vonattal kb 6 percet menni, majd ugyanannyi szintet vissza mozgólépcsőn vagy liften és akkor még megkeresni a kaput (valószínüleg S). A jelek jól irányítanak, de sok idő kell!!!! (-s metróval lehet kimenni a Barajas repülőtérre.

El Escorial, 8 ezer lakos. II. Fülöp király hatalmas, sivár palotája 1563 és 1584 között épült.

El Escorial

Alcalá de Henares, 170 ezer lakos. Egyetemét 1508-ban alapították. Itt született Miguel de Cervantes Saavedra és II. Ferdinánd magyar király. Alcalá de Henares nevezetességei:

Aranjuez, 35 ezer lakos. A barokk királyi palotát "spanyol Versailles"-nak is nevezik.

Buitrago de Lozoya, 1300 lakos. Ősi városka egy 14. századi várrommal, egy 15. századi templommal és egy Picasso-múzeummal.

Chinchón, 4000 lakos. Hangulatos kisváros, egy 15. századi várral, és szép árkádos főtérrel.

Elesettek völgye (El Valle de los Caídos), a spanyol polgárháború hőseinek monumentális emlékműve.

Manzanares el Real, 2500 lakos. Vára a 15. századból való. A város fölött a La Pedriza látványos gránitsziklái emelkednek.

Manzanares el Real vára

El Pardo, a spanyol királyok palotája 9 km-re Madrid központjától. Óriási park veszi körül.

Rascafría, 1300 lakos. Itt áll a Santa María de El Paular-kolostor, az ország legrégebbi karthauzi kolostora (14. század).

Sierra de Guadarrama


Webáruházunkban megtalálja az utazásához szükséges térképeket, útikönyveket! Spanyolország - Spanyolország megyéi - Spanyol városok


Ha Madridban vagy környékén jártál, és úti tapasztalataidat meg szeretnéd osztani másokkal, itt megteheted!

Név (nickname):
E-mail cím (nem kötelező):
Saját weboldal címe:
Hol jártál?
Tapasztalataid:
Köszönjük a hozzászólást!