Espolarte - Utazások - Spanyolország - Tarifa

Tarifa

Tarifa 15 ezer lakosú város Andalúziában, Cádiz megyében, Algecirastól 25 km-re délnyugatra a Gibraltári-szoros partján. Az európai szárazföld legdélebbi települése. Népszerű tengeri fürdőhely, és rendkívül szeles éghajlatának köszönhetően a szörfözők és sárkánydeszkások igazi paradicsoma. A delfinek természetben való megfigyelésére Dél-Európában az egyik legalkalmasabb hely.

Tarifa honlapja

Története

Tarifa igen régi település. A római időkben neve Julia Traducta volt. 710-ben, amikor a mórok elfoglalták az Ibériai-félsziget csaknem egészét, egy Tarif ben Malluk nevű hadvezér itt szállt partra. A város ma az ő nevét viseli. Az arab uralom idején fontos kikötőváros volt. A 12. századtól a keresztények és az arabok felváltva foglalták el, 1340-ben került végleg keresztény kézre. A 18. században erődítették, 1812-ben sikerrel állt ellent a napóleoni seregek ostromának.

Közlekedés

A legközelebbi vasútállomás Algecirasban van. Ezt a várost 90 percenként közlekedő buszjárat köti össze Tarifával. A város autóbusszal elérhető Sevillából (Jerez de la Fronterán és Cádizon át), valamint Málagából is.

Tarifát sok utazó nyilván azért keresi fel, hogy itt keljen át a Gibraltári szoroson. Tarifát kompjárat köti össze Tangerrel. A komp naponta hatszor közlekedik, egy átkelés 35 percig tart. Egy utast 27 euróért, egy autót 75 euróért visznek át. A kikötő a belváros közvetlen közelében (keleti oldalán) van. Bővebben lásd az FRS komptársaság honlapját.

Látnivalók

A falakkal körülvett, hangulatos óváros fő nevezetessége a vár. Középső részét az arabok építették a 10. században, ezt 18. századi erődítések veszik körül. A várhoz a következő morbid történet fűződik: 1292-ben, amikor éppen a mórok ostromolták a várat, a várvédők parancsnoka Alonso Pérez Guzmán volt. Guzmán kilencéves fiát az ostromlók egy áruló segítségével túszul ejtették, és szabadon bocsátásáért cserébe a vár feladását követelték. A kapitány azonban azt felelte: "Inkább élek becsületben a fiam nélkül, mint a fiammal becsület nélkül." E szavakkal egy éles tőrt dobott le a várfalról, hogy a mórok azzal hajthassák végre a kivégzést. Guzmánt a városban mindmáig nagy tisztelet övezi, s Jóságos Guzmánként szokás emlegetni.

A belváros másik nevezetessége a 16. századi, késő gótikus San Mateo-templom; homlokzata barokk stílusú.

A belvárostól délre, az Isla de las Palomason (amelyet egy földnyelv köt össze a szárazfölddel) egy 18. századi erőd áll. Jelenleg is katonai terület. Itt van a Punta de Tarifa (Punta Marroquí), az európai szárazföld legdélibb pontja.

Delfinnéző túrák

A Gibraltári-szorosban élő gömbölyűfejű és kardszárnyú delfineket legnagyobb eséllyel a Tarifából induló hajókirándulásokon lehet megfigyelni.

Tarifa környéke

Tarifához mintegy negyven kilométernyi partszakasz tartozik. A legkedveltebb strandok és szörfözőhelyek a várostól nyugatra találhatók. Ezen a partszakaszon öt kemping is működik.

A várostól 22 km-re nyugatra találhatók Baelo Claudia római település maradványai, ahol három templom, egy színház és számos templom alapjait tárták fel.

Baelo Claudia

Ha Tarifában vagy a környékén jártál, és úti tapasztalataidat meg szeretnéd osztani másokkal, itt megteheted! Ha innen mentél át komppal Marokkóba, vagy láttál delfineket, feltétlenül írd meg!

Név (nickname):
E-mail cím (nem kötelező):
Saját weboldal címe:
Hol jártál?
Tapasztalataid:
Köszönjük a hozzászólást!