Espolarte - Utazás - Thaiföld

Thaiföld

Thaiföldi Királyság

Hivatalos név:Thaiföldi Királyság
Thai nyelven: Ratcha Anachak Thai
Terület:513.115 km²
Lakosság:67 millió f
Legmagasabb hegy:Doi Inthanon (2565 m)
Legfontosabb folyók:Chao Phraya, Mekong
Államforma:alkotmányos monarchia
Fváros:Bangkok (Krung Thep)
Közigazgatási beosztás:76 tartomány (changwat) és 2 különleges igazgatású tartomány (Bangkok és Pattaya)
Hivatalos nyelv:thai
Népek:thai és lao 75%, kínai 14%, egyéb 11%
Vallások:buddhista 94%, muszlim 5%, egyéb 1%
Részletes adatok

Thaiföld Délkelet-Ázsiában fekszik. Központi része a Chao Phraya folyó srn lakott feltöltött alföldje. Tőle keletre a 300 m átlagmagasságú Khorat-fennsík emelkedik, melyet keletről a Mekong völgye határol. Az ország északi része változatos felépítés hegyvidék, itt vannak a legmagasabb csúcsok is. Nyugaton szerény magasságú hegyláncok (Tanen- és Bilauktaung-hegység) emelkednek, melyek délen a Kra-földszorosban folytatódnak. Thaiföld tengerpartja igen tagolt, a part mentén számtalan kisebb-nagyobb sziget sorakozik.

Thaiföld területén legalább 500 ezer éve élnek emberek. A mezőgazdaság 5 ezer éve terjedt el. Időszámításunk kezdete táján jelentek meg a Burmából származó mon népek, akik több királyságot alapítottak. A Khorat-fennsík a 9. században a Khmer Birodalom uralma alá került. A mai lakosság törzsét alkotó, Dél-Kínából származó thaik a 10. században vándoroltak be a területre. A 13. században két nagyobb államuk volt, Sukhothai és Lanna. 1350-ben alakult meg az Ayutthaya Királyság, amelyet Sziámnak is neveztek; ez a 15. század végére a mai ország legnagyobb részére kiterjesztette uralmát. A királyság fővárosa, Ayutthaya, 1700 körül a világ egyik legnagyobb városa volt. 1767-ben végül a burmaiak lerohanták az országot, a fővárost felégették, a király meghalt. 1769-ben egy Taksin nev hadvezér kizte az ellenséget, s királlyá koronáztatta magát. 1782-ben egy másik hadvezér, Chakri ragadta magához az uralmat; ő a ma is uralkodó dinasztia őse, és ő tette Bangkokot fővárossá. Utódai a mai Laosz, Kambodzsa, Malajzia területét is megszerezték. Ezeket a területeket Thaiföld a 19. század folyamán kénytelen volt átengedni a franciáknak, illetve a briteknek, ám a mai országterület sohasem került európai uralom alá. Az első világháborúban Thaiföld az antant oldalán vett részt. 1932-ben katonai puccs következett be; bár a királyságot nem szüntették meg, a tényleges hatalom a hadsereg kezébe került. 1941-ben Japán megszállta az országot, és kényszerítette, hogy az ő oldalán lépjen hadba. A háború után ismét a hadsereg ragadta magához a hatalmat. 1973-tól a demokrácia és a katonai diktatúra időszakai váltották egymást. 2011 nyarán választást tartottak, amelyen a demokratikus elveket valló Pheu Thai Párt győzött. Thaiföld gazdasága az 1980-as évek óta gyorsan fejlődött, ma a közepesen fejlett országok közé tartozik.

Ayutthaya romvárosa. Public domain

Thaiföld a nem különösebben kalandvágyó utazók számára is vonzó célpont. Legnépszerbbek a trópusi tengerpartok és szigetek, ahol a búvárok számára is bőven akad látnivaló. Ott van az ország különleges kultúrája, Ayutthaya és Sukhothai romvárosai, a buddhista templomok sokasága. Az északi hegyek között ősi törzsi kultúrákkal találkozhat az utazó.


Webáruházunk ajánlata a Thaiföldre utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Thaiföld a 34. helyen áll.