Espolarte - Utazás - Új-Zéland

Új-Zéland

Hivatalos név:Új-Zéland
Angolul: New Zealand
Maori nyelven: Aotearoa
Terület:268.021 km²
Lakosság:4,4 millió f
Legmagasabb hegy:Mount Cook (3754 m)
Legfontosabb folyók:Waikato, Clutha
Államforma:alkotmányos monarchia
Fváros:Wellington
Közigazgatási beosztás:16 régió és 3 szigetcsoport
Hivatalos nyelvek:angol, maori
Népek:európai 68%, maori 15%, ázsiai 9%, óceániai 7%, egyéb 1%
Vallások:anglikán 15%, római katolikus 13%, egyéb keresztény 26%, maori keresztény 2%, egyéb 5%, ismeretlen és vallástalan 39%
Részletesebb adatok

Új-Zéland a Csendes-óceán délnyugati részén, Ausztráliától 2000 km-re keletre fekszik. Két nagy és számos apró sziget alkotja. Az Északi-szigeten sok a napjainkban vagy a közelmúltban is aktív vulkán (legmagasabb a Ruapehu, 2792 m), a szolfatára, a gejzír, a hőforrás. Központi része a vulkanikus Taupo-fennsík, melyet alacsonyabb hegyláncok, dombvidékek, parti síkságok vesznek körül. A Déli-szigeten húzódik végig a Déli-Alpok vad vonulata (Mount Cook 3754 m), eljegesedett csúcsokkal, több tíz km hosszú gleccserekkel. Nyugaton a hegység meredeken szakad le a fjordos tengerpartra, míg keleti lábainál alacsonyabb dombvidékek, parti síkságok húzódnak.

Új-Zéland fennhatósága alá tartozik társult területként még néhány csendes-óceáni szigetcsoport: a Cook-szigetek, Niue és Tokelau. Új-Zéland igényt tart az Antarktisz egy részére is.

A Milford-öböl a Déli-szigeten.

A szigetek első lakói Polinéziából érkeztek a Kr. u. 7.8. században. A betelepülők második hulláma a 13. században érkezett; az ő utódaik lettek a maorik. Első európaiként 1642-ben a holland Tasman jutott el a szigetekre. őt 1769-ben a brit James Cook követte, aki körülhajózta és feltérképezte a szigetcsoportot. Az európaiak betelepülése a 19. század elején kezdődött meg. 1841-ben Új-Zéland brit koronagyarmat lett. 1852-ben alkotmányt, 1856-ban teljeskör önkormányzatot kapott. A következő évtizedekben a britek háborúkat vívtak az őslakosokkal, és földjeik nagy részét elrabolták. 1907-ben Új-Zéland domínium lett, majd 1931-ben a Brit Nemzetközösség tagjaként függetlenné vált. Katonái mindkét világháborúban a britek oldalán vettek részt. Ma Új-Zéland fejlett gazdaságú, demokratikus állam.


Webáruházunk ajánlata az Új-Zélandra utazóknak: Webáruházunk eladási listáján Új-Zéland a 23. helyen áll.