Espolarte - Tengeri emlősök - Tengeri emlősök az egyes országokban - Argentína

Argentína

Cetek

A déli simabálna szaporodási időszakban előszeretettel keresi fel Argentína partvidékét: a mintegy 7000 fős világállományból 2500 itt éli szerelmi életét. Az állatok júniustól decemberig jelenhetnek meg az argentin partoknál, de legnagyobb számban szeptember-október táján láthatók.

A kardszárnyú delfinek egy mintegy 30 fős csoportja él a Valdés-félsziget közelében. Ezek az állatok a félsziget partjain élő fókákra vadásznak; üldözésük közben néhány másodpercre meg is feneklenek a sekély vízben.

Feliciano Espolarte honlapja

Kizárólag Dél-Amerikában honos a partközeli vizeket kedvelő Commerson-delfin. Főleg a déli Santa Cruz tartomány partvidékén, a Deseado, Santa Cruz és Gallegos folyók tölcsértorkolatában gyakori.

A Paraná alsó folyása mentén és a La Plata öbölben él az édesvízi La Plata-i delfin.

További, gyakoribb delfinfajok Argentína partjai mentén a Peale-delfin és a sötét delfin.

A San Clemente del Tuyu-i Mundo Marino állatkertben él egy Kshamenk nevű hím kardszárnyú delfin. A Mar del Plata-i delfináriumban két fehér delfint és hat palackorrú delfint tartanak; utóbbiakat a Fekete-tengerben fogták be.

Az argentin törvények tiltják a cetfélék megölését, befogását, az országból való kivitelét. Kshamenket nemrégiben az ohiói Six Flags delfináriumba akarták költöztetni, ahol egy nőstény orca már várt rá. Az amerikai vízum is rendben lett volna, ám az argentin hatóságok a törvényre hivatkozva megtiltották Kshamenk kivitelét. Így szegény delfin továbbra is egyedül él, a Six Flags-inál sokkal rosszabb körülmények között.

A cetek tudományos kutatásával Vanessa Tossenberger vezetésével a Cethus nevű szervezet foglalkozik. Elsősorban a Commerson-delfin biológiáját, életmódját, társas viselkedését kutatják, emellet vizsgálják a kardszárnyú delfin, a Peale-delfin, a La Plata-i delfin és a déli simabálna állományának alakulását is.

Úszólábúak

Argentína partjai mentén az úszólábúak 3 faja él: a déli elefántfóka, a dél-amerikai oroszlánfóka és a dél-amerikai medvefóka.

Az elefántfókáknak Argentínában egyetlen telepük van, a Valdés-félszigeten. Az oroszlánfókák legnagyobb számban ugyancsak a Valdés-félszigeten élnek. Egy nagyobb telepük van a Viedma melletti Bermeja-foknál, és gyakoriak a Tűzföld partjainál is. Mintegy 70 pontot csak a szaporodási időszakon kívül keresnek fel. A ritkább medvefókák elsősorban a Tűzföld térségében fordulnak elő.

Meglátogatásuk

Mind a fókák, mind a simabálnák és a kardszárnyú delfinek megfigyelésére legalkalmasabb hely a Valdés-félsziget térsége. Bálnanéző túrákat indít Puerto Madrynból a Punta Ballena, Puerto Piramideből a Pinino Aquatours nevű vállalkozás. Ezt a térséget keresik fel a Dolphin Charters, a Oceanic Society Expeditions és a Whale and Dolphin Conservation Society által szervezett hosszabb utazások is.

www.ecocentro.org.ar (Puerto Madryn)

Kifejezetten a Commerson-delfinek megtekintésére irányulnak a Santa Cruz tartománybeli San Juliánból induló, az Excursiones Pinocho által szervezett kirándulások.

Vissza a tengeri emlősök kezdőlapjára