Espolarte - Tengeri emlősök - Tengeri emlősök az egyes országokban - Dél-afrikai Köztársaság

Dél-afrikai Köztársaság

Cetek

A Dél-afrikai Köztársaság partjai mentén gyakran láthatóak cetek. A déli simabálnák világállományának mintegy egyharmada, 2500 állat, a szaporodási időszakban, rendszeresen a dél-afrikai partok közelében, elsősorban Fokváros térségében tartózkodik. Legnagyobb számban szeptember és október hónapokban láthatók, de augusztustól egészen decemberig találkozni lehet velük. A sziláscetek közül gyakran látható a hosszúszárnyú bálna, valamint a Bryde-bálna és a csukabálna is.

Nem ritkák a delfinek sem. A kis termetű Heavisides-delfin kizárólag a Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia atlanti-óceáni partjai mentén él. Sajnos, félénk természetű, így megfigyeléséhez nagy szerencse kell. Szívesebben mutatják magukat a palackorrú delfinek; ők legnagyobb számban KwaZulu-Natal partjai közelében élnek. Tiszteletükre egy Durban melletti partszakasz a Dolphin Coast nevet viseli. Az Indiai-óceán partmenti vizeinek lakója az indiai púpos delfin. Ritkábban láthatók a közönséges és a kardszárnyú delfinek.

Palackorrú delfinek Durban közelében

A cetféléket ma már nem vadásszák; a déli simabálna már 1937-től védelem alatt áll. A delfinekre veszélyt jelentenek azok a hálók, amelyeket a tengeri fürdőhelyek közelében a cápák ellen feszítenek ki. Ezekben minden évben negyven-ötven delfin fullad meg. 1981-ben a Szent Ilona-öbölben 65 kis kardszárnyú delfin vetődött partra, mire a helyi lakosok kirángatták a vergődő állatok fogait, hogy emléktárgyként eladhassák azokat.

A Dél-afrikai Köztársaság Afrika egyetlen állama, ahol fogságban is tartanak delfineket. Durban delfináriumában jelenleg 10 palackorrú delfin él, közülük nyolc ott is született. Port Elizabeth delfináriumában két palackorrú delfin lakik. Ebben a létesítményben, valamint az általuk szervezett befogási akciók során eddig 30 delfin pusztult el, köztük négy sötét delfin, három púpos delfin és egy csíkos delfin.

Úszólábúak

A fokföldi medvefókáknak mintegy egymillió példánya él a dél-afrikai partok mentén. Telepeik többsége a partmenti kisebb szigeteken van, de az egyik legnagyobb telep például az észak-fokföldi Kleinsee mellett található. Két, sokkal ismertebb telepük van Fokváros mellett: Hout Bay közelében és a False-öbölben. Szaporodási időszakuk októbertől decemberig tart, de ezen az időszakon kívül sem hagyják el a dél-afrikai partvidéket. A hím állatok, amikor nem kell a nőstényekért verekedmiük, szívesen keresik fel a kikötőket is; Fokváros kikötőjében 200 fóka él.

A Dél-afrikai Köztársaságban a fókák 1990 óta védelem alatt állnak. Gyakran felvetődik azonban, hogy állományuk túlzott növekedését fegyverrel kellene fékezni. Jelenleg csak azokat a fókákat lövik le, amelyek behatolnak a ritka fokföldi szula, egy tengeri madár fészkelőhelyeire.

Meglátogatásuk

Aki bálnákat akar látni, az általában a Fokvárostól keletre fekvő Hermanust keresi fel. Innen a Southern Right Charters nevű vállalkozás indít bálnanéző hajókat június és december között. De nem is kell tengerre szállni, mert ezen a partszakaszon a bálnák gyakran a partról is láthatók. A város utcáit egy kikiáltó járja, táblát hord magánál, amely azt hirdeti, hogy éppen hol jelentek meg a bálnák. Én Simon's Townban és Fish Hoekban töltöttem el néhány napot, és ott is láttam a partról bálnákat.

Egész évben indulnak bálnanéző túrák Fokvárosból és Plettenberg Bay-ből. Gansbaai-ból az Ivanhoe Sea Safaris június és december között indít hajókat.

Mindezen túrák során delfinek is megfigyelhetők. Aki kifejezetten a delfinekre kíváncsi, annak ajánlom a Centre for Dolphin Studies Plettenberg Bay-ből egész évben induló túráját.

Fókák már a fokvárosi kikötőben is láthatók. Fókanéző hajók indulnak Fokváros környékén Hout Bay-ből és Simon's Townból. Az Indiai-óceán partján épült Gansbaai-ból a Dyer Island Cruises indít kirándulóhajókat a közeli Dyer Island fókatelepéhez.

Több napos ilyen célú utazásokat szervez a Whale and Dolphin Conservation Society. A résztvevők Hermanus környékén déli simabáln&ákat, Lambert'a Bay-ben Heavisides-delfineket láthatnak, valamint meglátogathatják Fokváros környékének fókatelepeit. Hasonló utazásokat szervez a Discover the World és a Wild Oceans is.