Espolarte - Tengeri emlősök - Tengeri emlősök az egyes országokban - Spanyolország - Gibraltári-szoros

Delfinek a Gibraltári-szorosban

A Gibraltári-szoros, az Atlanti-óceánt és a Földközi-tengert összekötő kapu a világóceán egyik legforgalmasabb pontja: évente 80000 hajó halad át itt. Ennek ellenére ez Dél-Európa egyik legjobb delfin- és bálnamegfigyelő helye. Egész évben megfigyelhető fajok a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin (Globicephala melaena), a közönséges delfin (Delphinus delphis), a csíkos delfin (Stenella coeruleoalba) és a palackorrú delfin (Tursiops truncatus). Az ámbráscet (Physeter macrocephalus) áprilistól júliusig, a kardszárnyú delfin (Orcinus orca) júliusban és augusztusban található meg a szorosban. A sziláscetek közül ritkán megfigyelhető a közönséges barázdás bálna (Balaenoptera physalus).

A legkönnyebben megfigyelhető delfinfaj a hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin (Globicephala melaena). Egy 15—20 családból, összesen mintegy 250 delfinből álló csapat egész évben a szorosban tartózkodik. A nagy hajóforgalom láthatólag nem zavarja őket, létszámuk nem csökken. Általában a szoros tengelye mentén, a legmélyebb részen tartózkodnak. Barátságos, kíváncsi természetűek, könnyen megközelíthetők. A kirándulóhajók 100 m-re szokták megközelíteni a delfincsapatokat. Ott megállnak, és a delfinek jönnek kíváncsiságból a hajó közvetlen közelébe. A kutatók fénykép alapján nyilvántartják az egyes példányokat. Néhány állat saját nevet is kapott: egy sérült hátuszonyú hím neve Monje (Szerzetes), egy nőstényé Zigzag.


Gömbölyűfejű delfinek a Gibraltári-szorosban. Balról Monje
Több kép a Gibraltári-szoros-beli gömbölyűfejű delfinekről

A kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) a tonhalak vándorlása idején, júliusban és augusztusban látogatják a szorost (2006-ban június 21-én volt az első, október 2-án az utolsó sikeres megfigyelés; 2007-ben július 14-én látták először az állatokat). A spanyol és a marokkói halászok ebben az időszakban halásszák a több száz kilósra megnövő sárgauszonyú tonhalat (Thunnus orientalis): kis hajóikból több horoggal felszerelt zsinórokat engednek le függőlegesen a tengerfenékig. A halászat egy viszonylag szűk területen zajlik, ott, ahol a tengerfenék domborzata miatt a tonhalak kénytelenek a felszín közelébe emelkedni. A kardszárnyú delfinek, intelligens állatok lévén, felismerték, hogy sokkal könnyebb a horogra akadt tonhalat onnan elvinni, mint egy ereje teljében lévő hallal versenyt úszni. Így azután a halászoknak gyakran csak a hal feje marad, mert ezt a delfinek a benne levő horog miatt nem fogyasztják el. Ez a tonhalhalászat leginkább delfinbarát módja.

A Gibraltári-szoros kardszárnyú delfinjeinek létszáma mindössze 32 fő (2007). Róluk is készült fényképes nyilvántartás, és néhányuk nevet is kapott, egy nagy hím például a Camacho nevet viseli. Megfigyelésük nem egyszerű. Csak akkor könnyű rájuk találni, ha a tonhalhalászok kint vannak a tengeren, és a zsákmányra váró delfinek körülöttük ólálkodnak, egyébként a hatalmas területen legfeljebb véletlenül lehet rájuk akadni. A halászok viszont sem erős szélben, sem ködben nem futnak ki. Az is megtörténik, hogy hiába vannak kint a halászok, a delfinek nem jelennek meg — ezt persze a halászok nem bánják. 2005-ös andalúziai utam során csaknem egy hónapig kellett újra és újra telefonon érdeklődnöm, megjöttek-e már az állatok, mígnem egy napon este 9-kor megtudtam, hogy megérkeztek. Akkor éppen 400 km-re voltam Tarifától; hajnali 4-re sikerült odaérnem, és reggel találkoztam is a delfinekkel: az egész csapat ott úszkált a hajók körül. Aznap a halászok egyetlen tonhalat sem fogtak; hogy a delfinek jóllaktak-e, nem tudom.


Több kép a Gibraltári-szoros-beli kardszárnyú delfinekről

Három további delfinfaj, a közönséges delfin (Delphinus delphis), a csíkos delfin (Stenella coeruleoalba) és a palackorrú delfin (Tursiops truncatus) egész évben előfordul a szoros környékén. Felkeresik a partmenti területeket, így az Algecirasi-öblöt is. Nem kötődnek olyan szorosan egy helyhez, mint a gömbölyűfejű delfinek vagy a tonhalra horgászó kardszárnyú delfinek, de a kirándulók kis szerencsével találkozhatnak velük. A csíkos és a közönséges delfinek gyakran több száz, esetleg ezer állatból álló csapatokat alkotnak. 2005-ben egy kutatócsoportnak sikerült lefilmeznie, amint palackorrú delfinek egy fiatal gömbölyűfejű delfint bántalmaztak, és megkíséreltek párosodni vele.


Palackorrú delfinek

Nagyobb szerencse kell a hatalmas testű ámbráscet (Physeter macrocephalus) és a közönséges barázdás bálna (Balaenoptera physalus) megfigyeléséhez. Ezek főleg a szoros középső, mélyebb részein mozognak, bár ámbráscetet már az Algecirasi-öbölben is láttak.

Szolgáltatók

Tarifából több társaság indít delfinnéző túrákat a Gibraltári-szorosba a nyári hónapokban, naponta többször. A kétórás kirándulások részvételi díja 30 euro; a résztvevők csaknem bizonyosan láthatnak gömbölyűfejű delfineket. Ha a kardszárnyú delfinek a szorosban tartózkodnak, akkor három-négy órás kirándulásokat indítanak hozzájuk, ennek részvételi díja 45 euro. Ha az utasok nem látnak delfineket, visszafizetik a jegy árát. Ha nagyon nagy szél van (ami itt nem ritkaság), a túrák vagy elmaradnak, vagy Algecirasból indulnak és csak az Algecirasi-öblöt keresik fel, ahol viszont általában csak kisebb delfineket lehet látni.

FIRMM España. Pedro Cortés 4, E-11380, Tarifa. Weboldal: www.firmm.org. A legmegbízhatóbb szolgáltató. Katharina Heyer svájci biológusnő vezetésével tudományos kutatásokat is folytatnak, a gömbölyűfejű delfinek populációdinamikáját, családi viszonyait, vándorlási szokásait vizsgálják. Igény szerint egy- és kéthetes delfinmegfigyelő tanfolyamokat is indítanak. Aki kardszárnyú delfint akar látni, feltétlenül hozzájuk forduljon!

Turmares. Alcalde Juan Núñez 3, E-11380, Tarifa. Weboldal: www.turmares.com.

Az Algecirasi-öbölbe indít delfinnéző túrákat:

Dolphin Explorer. M. Y. Burrator Lady, Sheppards Marina Waterport, Gibraltar. Weboldal: dolphinexplorer.co.uk. A kétórás kirándulás részvételi díja 10 angol font.

Original Dolphin Safari. Marina Bay Complex, Gibraltar. Weboldal: www.dolphinsafari.gi. Az áprilistól novemberig induló másfél órás kirándulások ára 20 angol font.

A delfinek iránt komolyabban érdeklődőknek ajánljuk:

Dolphin Resort Ras Laflouka. A Tarifából ismert FIRMM különleges létesítményt tervez megvalósítani a Gibraltári-szoros marokkói oldalán, Tanger és Ceuta között. Azok a delfinek, akik kiöregedtek a cirkuszi szolgálatból, itt természetes körülmények közt tölthetnék el hátralevő éveiket. Az intézmény a sérült vagy partra vetődött delfinek rehabilitációjáról is gondoskodna. Az állatok élelmet és gondozást kapnának, de állapotuktól függően kimehetnének a szabad tengerre is. A létesíményhez szálloda is tartozna, amelynek vendégei együtt úszhatnának a delfinekkel — amennyiben az állatok is így akarják. Weboldal: www.dolphinresort.org.

La Isla de los Delfines. Ez a Barbate városkában székelő társaság többnapos tanfolyamokat szervez, amelyek során a résztvevők betekintést nyerhetnek a tengeri emlősök biológiájába, életmódjába, a Gibraltái-szoros földrajzába, és megfigyelhetik kedvenc állataikat hajóról és — távcsővel — a partról is. Van delfinterápiás tanfolyam is. Fontos kutatási témájuk a kardszárnyú delfinek, a tonhalak és az almadraba technikát alkalmazó halászok közötti ökológiai kapcsolat. Weboldal: www.laisladelosdelfines.com.

Delfinnézésre alkalmatlan napokra ajánljuk: Tarifa


Ha a Gibraltári-szorosban jártál, láttál delfineket, és úti tapasztalataidat meg szeretnéd osztani másokkal, itt megteheted!

Név (nickname):
E-mail cím (nem kötelező):
Saját weboldal címe:
Hol jártál?
Tapasztalataid:
Köszönjük a hozzászólást!