Espolarte - Tengeri emlősök - Tengeri emlősök az egyes országokban - Svédország

Svédország

Cetek

Az egyetlen cetféle, amely viszonylag nagy számban él a Balti-tengerben, a közönséges barnadelfin (Phocoena phocoena). Rajta kívül a következő cetfajokat figyelték már meg a svéd partok mentén: csukabálna (Balaenoptera acutorostrata), fehérsávos delfin (Lagenorhynchus acutus), fehércsőrű delfin (Lagenorhynchus albirostris), Risso-delfin (Grampus griseus), kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens), hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfin (Globicephala melas).

Svédországban egyetlen delfináriuma a Norrköping melletti Kolmården szafariparkban működik; itt palackorrú delfinek láthatók. — A szafaripark honlapja

Fókák

Svédország leggyakoribb fókafaja a kúpos fóka (Halichoerus grypus). Létszámuk a 20. század elején még 100.000 körül volt, majd 1980-ig 4000-re csökkent, azóta a természetvédelmi lépések hatására ismét növekszik. Napjainkban mintegy 24.000 kúpos fóka él az országban, többségük Közép- és Észak-Svédország balti-tengeri partjai mentén. A Forsmark melletti telepen mesterséges körülmények között szaporítják őket, és az utódokat szabadon engedik.

A kúpos fóka Svédországban jelenleg vadászható, a vadászati szezon április 15-től december 31-ig tart. Évente 200 fóka lelövését engedélyezik. A vadászok az utóbbi években ennél kevesebb állatot öltek meg, de a forsmarki bázis egyik nagy költséggel visszavadított fókáját egyiküknek sikerült elejtenie.

Kevésbé elterjedt faj a borjúfóka (Phoca vitulina); ez Dél-Svédországban él jelentősebb számban. A svéd partok mentén észleltek már gyűrűsfókát (Phoca hispida) és rozmárt (Odobenus rosmarus) is.


Ha Svédországban jártál, és olyan szerencséd volt, hogy delfinekkel vagy fókákkal találkoztál, kérünk, számolj be élményeidről!

Név (nickname):
E-mail cím (nem kötelező):
Saját weboldal címe:
Hol jártál?
Tapasztalataid: