Espolarte - Utazás - Portugália - Beira

Beira

Ha Portugália területét három párhuzamos vonallal négy egyenlő részre osztjuk, azok közül északról számolva a második Beira. A Beira név jelentése "határ". Figyelemreméltó, hogy a legtöbb portugál tájegység neve arra utal, hogy az a vidék mennyire messze és lehetetlen helyen van: Beira mellett ilyen Trás-os-Montes ("a hegyek mögött") és Alentejo ("a Tejón túl") is. Még az ország központjának, Estremadurának a neve is arra utal, hogy ez a vidék a Douro folyótól szélsőségesen messze van. Beira öt mai megyét (Aveiro, Coimbra, Viseu, Guarda, Castelo Branco) foglal magába, de hagyományosan három részre szokták osztani. Parti-Beirához Aveiro és Coimbra megye, Magas-Beirához Viseu és Guarda megye, Alacsony-Beirához Castelo Branco megye tartozik.

Beira legnagyobb és látnivalókban leggazdagabb városa kétségtelenül Coimbra, amely a 12.—13. században Portugália fővárosa is volt. A város a Mondego folyó partján épült; a Mondego arról nevezetes, hogy ez a leghosszabb olyan folyó, amely Portugáliában is ered. Coimbra belvárosa az UNESCO Világörökségének része.


Coimbra legfőbb nevezetessége az egyetem, Portugália legrégebbi egyeteme. Dénes (Dinis) király alapította 1290-ben Lisszabonban. 1537-ben a felvilágosult uralkodóként ismert III. János költöztette át Coimbrába, és itteni palotáját mindjárt fel is ajánlotta az egyetem céljaira. A városképet ma is ez a magaslatra épült egykori palota uralja. Sajnos az egyetem mára kinőtte a palotát, s ma már csak a múzeumkönyvtár, a rektori hivatal és néhány reprezentatív helyiség található itt; az oktatás a belvárost elcsúfító modern épületekben folyik.

Coimbra egyetemének főépülete...
és az új épülettömbök
Az egyetemi óratornyot a coimbraiak kecskéhez hasonlítják
Coimbra 12. századi régi katedrálisa

Parti-Beira egyik kevéssé ismert kisvárosa Arouca. Nevezetessége a kolostor, ahol a 13. század elején I. Sancho király leánya, a később szentté avatott Matild hercegnő élt.

Quisquertembem uborca, reia capot Arouca.

Parti- és Magas-Beira határán húzódik a Serra de Caramulo hegyvonulata. Ennek legmagasabb csúcsa az 1075 méteres Caramulinho. A messziről látható, merész csúcsra sziklába vágott lépcsősor vezet.

A Caramulinho csúcs

A domb tetején épült Marialvát körülvevő falak ma is állnak. Lakói mégis kényelmetlennek találhatták kétségtelenül biztonságos lakhelyüket, mert évszázadokkal ezelőtt kiköltöztek a falakon kívülre. A falon belül ma romos kőházak láthatók, de nincs sokkal jobb állapotban a falon kívüli, lakott városnegyed sem.


Almeidát, a spanyol határ közelében épült álmos kisvárost félelmetes, háromszoros erődrendszer veszi körül.

Almeida egyik kapuja

Idanha-a-Velha a középkorban jelentős város és püspöki székhely volt; ma száznál is kevesebb lakosa van. A kép hátterében emelkedő sziklacsúcsra épült Monsanto, Alacsony-Beira talán legszebb települése.

Idanha-a-Velha látképe

A Monsantótól alig néhány kilométerre fekvő Penha Garcia hófehér házaival, szűk utcáival, lépcsősoraival, sziklára épült várával szintén nagyon hangulatos település. Lakosai azonban láthatólag irigyen figyelik látványosabb szomszédjukat — talán ezért állították fel ezt a harckocsit, melynek csöve Monsantót célozza.