Espolarte - Utazások, fényképek - Portugália - Porto környéke

Porto környéke

Porto környékén számos emlék maradt fenn a portugál történelem korai szakaszából. Ezek közé tartoznak a kelta települések, a citâniák, amelyek az i.e. 7. század körül keletkeztek. A leghíresebb citânia a guimarãesi járásban, Briteiros határában áll; az itt látható felvételek a sanfinsi citâniát ábrázolják.

A citâniáknál is sokkal idősebbek a hatalmas kőtömbökből álló dolmenek, amelyek korát 5000—6000 évre becsülik. Portugál nyelven anta vagy orca a nevük. Ilyen ősi építményekből rengeteg van az országban; ez a kép a travancai antát ábrázolja.

Nem hiányoznak természetesen a középkori műemlékek sem. Porto egyik északi elővárosa Leça do Bailio, ahol ez a szép román stílusú kolostortemplom áll.


Egy másik román kori templom: Roriz
És még egy kolostortemplom: Travanca. Ebben ma elmegyógyintézet működik.

A tagoltabb domborzatú vidékeken szinte minden város lakói szükségesnek látták, hogy a közeli domb tetején templomot emeljenek. Ez azért is hasznos, mert ezektől az autóval is könnyen megközelíthető templomoktól kiváló látkép készíthető az adott városról. Penafielben a kegytemplom a város közepén áll. Egy vallásos helybeli háza elé megépítette a templom kicsinyített mását.