Espolarte - Utazás - Portugália - Minho

Minho

A Minho (spanyolul Miño) északon határfolyó Portugália és Spanyolország között. A portugálok erről a folyóról nevezték el Minhónak országuk északnyugati részét. A Minho két portugál megyét (Braga és Viana do Castelo) foglal magába.

A Minho. Balra Portugália, jobbra Spanyolország

A folyó fölötti dombon ez az érdekes szobrászati alkotás áll. Aki nem tudja kitalálni, mit ábrázol ez a szobor, kattintson a képre!

Ahol a Minho folyó az Atlanti-óceánba ömlik, ott áll a Caminha nevű kisváros. A Portugáliából Santiago de Compostelába tartó és a középkori hagyományt tisztelő zarándokok végighaladnak a városka főutcáján, átmennek az itt látható kapu alatt, majd kompon kelnek át Spanyolországba.

Egy kevésbé barátságos Minho-parti kisváros Valença. Két dombon épült; két városnegyedét külön-külön többszörös erődgyűrű veszi körül. Ma Valença az egykori ellenség, Spanyolország turistáiból él.


A folyó túlpartján a spanyol szomszédvár: Tuy

A Minhóval párhuzamos a Lima folyó is (spanyol neve Limia). Torkolata mellett épült az egyik minhói megyeszékhely, Viana do Castelo.

Viana do Castelo főtere
Népi táncosok a főtéren
Perui úti élményeim

A Lima folyó völgyének egyik műemlékekben gazdag városa Ponte de Lima. A város névadója a 14. században épült, 31 lyukú híd.

A Lima hídja
Ebben a Ponte de Lima-i toronyban valaha börtön működött

A Lima és a Cávado folyók felső folyásánál terül el Portugália egyetlen "teljes jogú" nemzeti parkja, a Parque Nacional da Peneda-Gerês. Mogorva vidék, szinte mindennapos esőkkel, bozótos hegyoldalakkal, kopár hegygerincekkel, omladozó parasztházakkal. A parkban több vízerőmű van. Az egyiknek a megépítésénél Vilarinho das Furnas falucskát vízzel árasztották el.

Minho egyik nagyvárosa Guimarães. Belvárosa az UNESCO világörökségének része. Fő nevezetessége az 1100 körül épült vár, ahol 1110-ben Alfonz, Henrik fia, Portugália első királya született.

Guimarães vára
I. Alfonz király szobra

I. Alfonz nagyapja VI. Alfonz, León és Kasztília királya volt. Országa magába foglalta a mai Portugália legészakibb részeit is. Akik végigjárják a Camino de Santiago leóni szakaszát, sok olyan történelmi és építészeti emlékkel találkozhatnak, amely VI. Alfonz király életéhez kötődik. Az uralkodó, változó sikerrel, számos háborút viselt a mórok ellen, s e harcokban külföldi lovagok is segítségére voltak. Köztük volt Henrik burgundiai herceg és unokatestvére, Raymond is. A király, akinek nem voltak fiai, hozzájuk adta feleségül két leányát, Teresát és Urracát (utóbbi nevének jelentése "szarka"). Henrik Portucale grófja, Raymond Galícia és Coimbra ura lett. Egy-egy fiuk született: mindkettő az Alfonz nevet kapta.

Az öreg Alfonz 1109-ben halt meg; vejei nem sokkal élték túl. A leóni trónt VII. Alfonz néven idősebbik unokája, Raymond és Urraca fia örökölte, míg Alfonz, Henrik fia, Portucale grófja lett. Felnevelkedésükig mindkettőjük helyett anyjuk uralkodott. Teresa azt akarta, hogy a portucalei grófság Galíciával egyesüljön, míg kamasz fia az önálló portugál állam megteremtését tűzte ki célul. 1128-ban anya és fia seregei Guimarães mellett ütköztek meg egymással, és a csatából Henrik fia Alfonz hívei kerültek ki győztesen. Ezek után Alfonz teljes joggal mondhatta ellenségeire, hogy "anyámasszony katonái". 1139-ben Ourique mellett Alfonz nagy győzelmet aratott a mórok felett. 1143-ban Portugália királyává kiáltotta ki magát, és fővárosának Coimbrát tette meg. 1147-ben elfoglalta Lisszabont a móroktól. 1179-ben a pápa is elismerte az önálló portugál királyságot. Az első portugál király 1185-ben halt meg.

A Cávado folyó partján épült kisváros Barcelos. Ehhez a városhoz érdekes legenda fűződik: egy Santiago de Compostelába tartó zarándokot ártatlanul lopással vádoltak és halálra ítéltek. Amikor az elítéltet utoljára a bíró elé vezették, az éppen vacsorázni készült, és egy sült kakas volt előtte. Az elítélt azt mondta, hogy a kakas életre fog kelni és kukorékolni fog, ami az ő ártatlanságát fogja bizonyítani. A kakas csakugyan életre kelt, a zarándokot szabadon engedték. Hasonló legenda fűződik a spanyolországi Santo Domingo de la Calzada városához is, de ott a zarándok egy hónapig lógott az akasztófán, mire fény derült ártatlanságára. Szerencsére ő is túlélte az esetet.

Barcelos fő látványossága a csütörtökönként megrendezett vásár, amelyen terményeket, virágot, kerámiát, csipkét és ízléstelen kacatokat egyaránt árulnak. Élő baromfi is kapható; nekik még marad egy végső reményük, ha a vevő le akarja vágni őket. A vásár igazi sztárja a minden méretben kapható, kerámiából készült barcelosi kakas.

Barcelosi kakasok

Barcelos középkori műemlékekben sem szűkölködik. Legfőbb nevezetessége a barcelosi grófok palotája, amely a Lisszabont is elpusztító 1755-ös földrengés során részben rombadőlt, és azóta sem állították helyre. Ehelyett egy azulejót helyeztek el falain, ez megmutatja, milyen volt a palota a földrengés előtt.