Espolarte - Utazás - Portugália - Ösztöndíjjal Porto egyetemén

Porto egyeteme

1999 novembere és 2000 augusztusa között az ERASMUS program keretében Portugáliában tartózkodtam, és földrajzi tanulmányokat folytattam Porto egyetemén. Rendszeresen hallgattam a "Portugália természetföldrajza", a "Tengerparti geomorfológia", valamint a "Városi és falusi szociológia" (Sociologia rural e urbana) című tantárgyakat. Két tantárgyból portugál nyelven sikeres vizsgát tettem. Emellett könyvtári és levéltári kutatásokat folytattam Magyar László (1818-1864) Afrika-kutató munkásságával kapcsolatban.

Porto látképe

2000 márciusában két budapesti doktorandusz kollégám csatlakozott hozzám: Böncös, aki perui utazásomon is velem volt, és az iberoamerikai származású José Cordero de Dios. Böncös végül is átvette tőlem a Magyar László-témát. Cordero az általános iskolai tanulók térképészeti oktatásának kérdéseivel foglalkozik.

Az Universidade do Porto-nak, ahol tanulmányaimat folytattam, több, mint húsz kara van, és ezek szétszórtan találhatók a város különböző részeiben. A földrajzi tanszék a bölcsészkarhoz tartozik. A bölcsészkar modern vöröstéglás épülete Porto nyugati külvárosában, az Arrábida híd közelében áll.

A bölcsészkar épülete

Portugáliai tartózkodásom második felében csatlakozott hozzám két budapesti doktorandusz kollégám.

Böncös
José Cordero de Dios

Három tantárgy előadásait hallgattam rendszeresen. A "Falusi és városi szociológia" (Sociologia rural e urbana) előadásait az egykori pap, Antonio Custodio Gonçalves tartotta. Régi hivatásának köszönhetően kiejtése tökéletesen érthető volt, ami a portugálok többségéről nem mondható el.

Szakmai érdeklődésemhez jobban illeszkedtek a "Portugália természetföldrajza" és a "Tengerparti geomorfológia" című tantárgyak. Mindkettőnek előadója Maria d'Assunção Pedrosa Ferreira de Araújo volt. A professzor asszony képe egy tanulmányi kirándulás során készült. A gyakorlatokat Antonio Alberto Gomez Teixeira tartotta.

Portugáliai ösztöndíj nélkül is tudható, hogy a portugál nyelvű országokban az embereknek sok nevük szokott lenni. Ez a brazil szappanoperákból is kiderül. Budapesten is volt egy angolai diáktársam, a neve Severino Maria do Vale Vieira Dias da Silva Fernandes volt. Ennek nagy hátránya, hogy az ember csak kevés ismerőse teljes nevét tudja megnevezni. Nem sokkal Portóba érkezésem után bementem a földrajzi tanszékre, és mondtam a titkárnőnek, hogy Senhora Araújót keresem. Ki lehet az, sohasem hallottam róla?! Kiderült, hogy a professzor asszonyt mindenki csak az Assunção néven ismeri.

Kollégiumi szállást nem kaptam, így albérletben laktam portói tartózkodásom alatt. Egy úriembernek három lakása volt egy kilenclakásos társasházban, ezeket adta ki összesen vagy húsz külföldi diáknak. Nekem volt egy spártai módon berendezett saját szobám, amelyhez külön fürdőszoba is társult. A házban lakott többek között Ivan a Kanári-szigetekről, a japán-olasz származású João Baraveli Brazíliából, valamint két Shakespeare-figura, Rómeó és Jágó. Rómeó nem volt az egyetem hallgatója, hanem polgári szolgálatát teljesítette Portugáliában.

A társasági élet színtere a konyha volt. Itt hozta létre a zaragozai María del Pilar (csak névrokona városa nevezetes katedrálisának) és német barátja az alábbi képen látható, a falra ragasztott kekszesdobozokból álló művészi kompozíciót. Felbuzdulva az alkotás sikerén, néhány nap múlva magam is összeállítottam egy hasonló színvonalút. Ez azonban nem felelt meg a spanyol közönség ízlésének: mind María del Pilar, mind a valenciai Vitória Linares Aceituna (akinek az egyik családneve olajbogyót jelent) éktelenül megharagudtak rám, és napokig nem álltak szóba velem.


Olajbogyó Viktória a szicíliai Marcót sminkeli

A portói egyetemi élet nagy eseménye a szalagégetés, a Queima das Fitas, amikor a végzős diákok az egyetemhez tartozásukat jelképező szalagot elégetik. Az ünnepség alkalmával a diákok karok szerint különböző színű ruhába öltözve végigvonulnak a városon. A szalagok ezúttal túlélték az eseményt, ugyanis olyan eső kerekedett, hogy lehetetlen volt bármit is elégetni.


A sárkány felirata: Felsőoktatás
Képek Portóról